Njemačka izvozi sve više oružja, a kupci su im problematični i krše ljudska prava

Njemačka izvozi sve više oružja, a kupci su im problematični i krše ljudska prava

Ilustracija: 123rf

NJEMAČKA izvozi sve više oružja, a kupci istog su sve problematičniji, najviše zbog kršenja ljudskih prava ili sudjelovanja u ratnim sukobima s dubioznim opravdanjama, piše Deutsche Welle.

Prema informacijama tjednika Welt am Sonntag koji se poziva na izvore u vladi, volumen izvoza njemačkog oružja je 2015. godine iznosio 7.86 milijardi eura. To je gotovo dvostruko više nego 2014. (3.97 milijardi).

Prema svjetskoj listi izvoznika oružja Njemačka se nalazi iza SAD-a i Rusije. Dosta polemika u Njemačkoj ove je godine izazvala prodaja njemačkog oružja Kataru. Vrijednost prodaje iznosila je 1.6 milijardi eura. Inače, Katar je umiješan u građanski rat u Jemenu, a optužen je i da podržava terorističku organizaciju Islamsku državu.

Vladajuća koalicija u Berlinu nema problem s tim. Šef njemačkih socijaldemokrata, vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel ranije je govorio da želi smanjiti taj izvoz, ali prodaja njemačkog oružja se 2015. gotovo udvostručila u odnosu na 2014. godinu. Sada je on u izjavi za minhenski dnevni list Süddeutsche Zeitung rekao da je do tog porasta došlo "zbog dozvola za to koje se više ne mogu mijenjati, koje je izdala prethodna crno-žuta vlada", kao i zbog "neproblematičnog izvoza saveznicima". Zbog ovakvog razvoja situacije mu je, rekao je, žao - i to je sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kršćanski demokrati Angele Merkel, s druge strane, zadovoljni su razvojem situacije i rado bi proširili posao s oružjem. Ministar financija Wolfgang Schauble rekao je za ARD da njemački sustav kontrole izvoza oružje "više nije prihvatljiv za Europu". Nije točno definirao što pod time misli, no to se može odnositi samo na članak 25 njemačkog ustava, kojim se zabranjuje vođenje napadačkih ratova te podupiranje tih ratova, piše DW. Ovo posljednje se uglavnom odnosilo na isporuke oružja zemljama izvan NATO-saveza.

Isporuka Saudijskoj Arabiji posebno problematična

Posebno problematična je isporuka Saudijskoj Arabiji, kojoj oružje prodaju firme Heckler&sKoch (automatska puška G36), Kraus-Maffei Wegmann i Rheinmetal (tenkovi Leopard 2), EADS (zrakoplov Tajfun iz serije Eurofighter, zrakoplovi-cisterne A330MRTT), Diehl BGT (rakete za Eurofightere tipa IRIS-T), te drugo naoružanje i oprema.

Saudijska Arabija zbog kršenja ljudskih prava i vojne intervencije u Jemenu, kao i optužbi da direktno podržava ISIS, također je država s kojom Njemačka (prema ranije spomenutom članku 26 ustava) ne bi smjela poslovati. No, taj je članak ionako još 70-ih postao mrtvo slovo na papiru.

Godinu dana nakon velike naftne krize, 1974., Helmut Schmidt (SPD) se kao novopečeni kancelar morao boriti s dubokom recesijom. Tada je on američkom predsjedniku Geraldu Fordu priopćio: "U jeku nezaposlenosti se nalazimo pod pritiskom i možda ćemo promijeniti politiku da bismo Irancima i Saudijcima mogli prodavati stvari kao što su tenkovi."

Odluka je tada već bila u rukama vlade te parlament nije imao pravo sudjelovati u donošenju iste.  Američki povjesničar William Glenn Gray je to nazvao pobjedom takozvane "realne politike" vlade nad kontrolnom funkcijom parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara