Njemačka: Koehler raspustio Bundestag, prijevremeni izbori 18. rujna

Njemački predsjednik Horst Koehler raspustio je parlament čime je udovoljio molbi kancelara Gerharda Schroedera te je otvorio put prijevremenim parlamentarnim izborima u Njemačkoj koji će biti održani 18. rujna. L

Koehler je u izravnom obraćanju naciji nakon središnje informativne emisije u četvrtak navečer svoju odluku obrazložio "ozbiljnom situacijom" u kojoj se Njemačka nalazi. "Njemačka vlada treba potporu stabilne većine što trenutno nije slučaj", izjavio je Koehler.

"Nakon dugotrajnog preispitivanja svih mogućnosti, zaključio sam da je raspuštanje Bundestaga i raspisivanje prijevremenih izbora najbolje rješenje za boljitak njemačkog naroda", izjavio je Koehler istaknuvši kako pred Njemačkom stoje velike zadaće u prevladavanju trenutnih gospodarskih i političkih problema.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder pokrenuo je 1. srpnja dogovoreno izglasavanje nepovjerenja u Bundestagu čime je htio otvoriti put novim izborima. Schroeder i njegova Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) su nakon gobitka izbora u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija krajem svibnja zaključili da koalicijska socijaldemokratsko - zelena vlada ne uživa potporu većine građana te su se odlučili na pokretanje postupka koji bi rezultirao prijevremenim izborima.

Nekoliko zastupnika Zelenih i SPD-a će protiv današnje odluke o raspuštanju Bundestaga uložiti žalbu pri Ustavnom sudu zbog navodne neustavnosti postupka izglasavanja nepovjerenja u Bundestagu. Očekuje se da će Ustavni sud s obzirom na to da je do slične ustavno sporne situacije došlo i 1982. godine, kad je tadašnji kancelar Helmut Kohl u sličnom postupku raspustio Bundestag, prihvatiti današnju odluku predsjednika.

(Hina) xnkre ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara