Njemačka: Kriza u vladi zbog prodaje spornog postrojenja Kini

IZVOZ njemačkih pogona za preradu atomskog goriva izazvao je krizu unutar vladajuće socijaldemokratsko zelene koalicije.

Tijekom prošlotjednog puta po istoku Azije njemački kancelar Gerhard Schroeder ugovorio je prodaju pogona za preradu plutonija u Hanau u Kini.

Predsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer je izjavio da njegova stranka prodaju tvornice za preradu plutonija drži "pogrešnim potezom". Zeleni se također protive državnim kreditnim jamstvima za izgradnju jedne atomske centrale u Finskoj što bi pod vodstvom Siemensa trebao izvesti mješoviti konzorcij njemačkih i francuskih tvrtki.

U jednom priopćenju Zelenih se navodi da bi prodaja atomskih postrojenja i tehnološkog znanja bila u "potpunom neskladu s njemačkom politikom" ukidanja opskrbe atomskom energijom te time i u "potpunom neskladu između unutarnje i vanjske politike".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački mediji prenose da se iz krugova bliskih vrhu SPD-a doznaje da je kancelar već odlučio o prodaji tvornice plutonija Kini za što "nema nikakvih zakonskih prepreka". Iz istih izvora se doznaje da spornu prodaju podržava jedino kancelar Schroeder i ministar gospodarstva Wolfgang Clement dok ostatak predsjedništva SPD-a smatra da će prodaja i pružanje ustupaka Siemensu, SPD-u na unutarnjopolitičkom planu samo naškoditi.

Zeleni, u slučaju da tvornica za preradu plutonija ipak bude prodana Kini, traže međunarodnu kontrolu ovog postrojenja kako ona ne bi bila iskorištena u vojne svrhe.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara