Njemačka: Liječnici naplaćivali neobavljene usluge

U NJEMAČKA saveznoj pokrajini Donja Saska je izbio novi zdravstveni skandal nakon što je otkriveno da je veći broj privatnih liječničkih ordinacija od zdravstvenih osiguranja naplaćivao zdravstvene usluge i za one pacijente koji već godinama nisu na životu.

Prema riječima glasnogovornika zdravstvenog fonda AOK, Klausa Altmanna, čak nekoliko stotina liječnika je uz pomoć podataka koji su pohranjeni s chip karica pacijenata naplaćivalo usluge koje nikad nisu bile pružene.

Osim što su naplaćivali usluge za liječenje pokojnih pacijenta liječnici su zdravstvenom fondu slali račune za pacijente koji su odavno promijenili mjesto boravka pa time i liječnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga privatnih liječnika Donje Saske optužuje AOK zbog loše kontrole popisa pacijenata što ostavlja mjeste za malverzacije. Udruga zdavstvenom fondu također predbacuje manjak suradnje sa samim liječnicima te traži konkretni spisak liječnika koji su se služili nedozvoljenim sredstvima kako bi se izbjegle paušalne optužbe.

AOK odbacuje optužbe s obrazloženjem da zakonom nije predviđena kontrola popisa pacijenata. Njemačka ministrica zdravstva Ulla Schmidt je u sklopu reforme njemačkog zdravstva najavila i reorganizaciju dosadašnje prakse plaćanja, čime se žele izbjeći nepotrebni posrednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara