Njemačka: Najavljena istraga protiv čelnika desnice

DDRŽAVNO odvjetništvo u Berlinu najavilo je u ponedjeljak pokretanje istražnog postupka protiv predsjednika radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Ude Voigta zbog veličanja Adolfa Hitlera i dovođenja u pitanje ustavnog poretka Savezne Republike Njemačke.

Kako u ponedjeljak javlja online izdanje tjednika "Der Spiegel", Voigt je u razgovoru za desnoradikalni tjednik "Junge Freiheit" u broju od prošlog petka Adolfa Hitlera okarakterizirao kao "velikog njemačkog državnika" a SR Njemačku nazvao "nelegitimnim sustavom" kojeg treba svrgnuti "slično kao i DDR".

Voigt je time povrijedio njemački krivični zakon koji zabranjuje veličanje vodećih osoba Trećeg Reicha i pozivanje na rušenje državnog sustava. Za veličanje osoba trećeg Reicha te isticanja simbola iz tog razdoblja u Njemačkoj se može izreći zatvorska kazna u trajanju i do tri godine.

Voigt je u spomenutom intervjuu također doveo u pitanje Nuernberške procese koji su, po njemu, "potpuno nelegitimni" jer predstavljaju, kako je rekao, ništa drugo nego "pravdu pobjednika" koja se iživljavala nad "legitimnim vojnim i političkim vodstvom Njemačke".

On je također izjavio da "njemački narod mora zaustaviti multikulturalni raspad Njemačke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voigtova NPD se zalaže za protjerivanje stranaca bez zaposlenja i onih koji su prekršili zakone te se aktivno bori protiv multikulturalnog društva. Voigt je najavio da će NPD ubuduće aktivno mobilizirati i "nacionalsocijalistička strujanja" na desnoj sceni tj. neonaciste.

Predstavnici Zelenih u Berlinskom Senatu su pozdravili "brzu reakciju" državnog odvjetništva. Prema priopćenju Zelenih, Voigt je posljednjim intervjuom pokazao "pravo lice" svoje stranke. NPD je na izborima za pokrajinski parlament u Saskoj osvojila 9,2 posto glasova što je šokiralo njemačku političku javnost.

Ministarstvo unutarnjih poslova je prošle godine pred Ustavnim sudom zbog protuustavnog djelovanja pokušalo zabraniti rad ove stranke, ali je tužba zbog proceduralnih grešaka propala.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara