Njemačka obilježila obljetnicu Kristalne noći i pada Berlinskog zida

NJEMAČKA se u nedjelju prisjetila jednog od najmračnijih i jednog od najsvjetlijih trenutaka u svojoj povijesti, nacističke Kristalne noći iz 1938. godine i pada Berlinskog zida 1989. godine.

Središnja proslava 65. obljetnice Kristalne noći, nacističkog napada na Židove diljem Njemačke i Austrije, održana je u Muenchenu, gdje je njemački predsjednik Johannes Rau položio kamen temeljac za novi židovski centar i sinagogu koji bi trebali biti sagrađeni do 2007. godine.

Novi centar, vrijedan 57 milijuna eura, nalazit će u samom središtu grada, u blizini mjesta na kojem se nalazila velika romanička sinagoga koja je opljačkana i spaljena 9. lipnja 1938. godine po naredbi Adolfa Hitlera. Taj se događaj zbio pet mjeseci prije Kristalne noći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom te noći diljem Njemačke i Austrije spaljeno je ukupno 190 sinagoga i opljačkano i uništeno 7.500 židovskih trgovina i ureda. Ubijen je 91 Židov, a oko 20.000 odvedeno ih je u zatvoreničke logore.

Njemačka je u nedjelju obilježila i 14. obljetnicu pada Berlinskog zida, što je godinu dana kasnije dovelo do ujedinjenja Njemačke.

Današnji datum, "9. studenoga, datum je koji povezuje velike događaje u našoj povijesti", rekao je njemački kancelar Gerhard Schroeder. "Odajemo počast trenutku najveće radosti, ali se prisjećamo i svoje velike sramote", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara