Njemačka: Od 1. travnja novi zakon o oružju

Od 1. travnja u Njemačkoj stupa na snagu novi, pooštreni, zakon o oružju koji, među ostalim, predviđa i uvođenje tzv. male dozvole oružja i za one vrste oružja za koje dosad nije bila potrebna dozvola.

U to spadaju sve vrste plinskog oružja te sprejevi s nagrizujućim ili omamljujućim sredstvima. Za ove vrste oružja je moguće stjecanje dozvole ali samo za one osobe koje ispunjavaju uvjete poput nekažnjavanja, psihičke podobnosti itd. Dodatni uvjet je, isto kao i za vatrena oružja, i propisno držanje oružja u specijalnim kućnim ormarima.

Potpuna zabrana stupa na snagu za nošenje svih vrste hladnog oružja te za uređaje za izazivanje elektrošokova koji su dosad bili pristupačni tržištu. Zabrana se odnosi i na sve vrste džepnih noževa poput tzv. skakavaca. Novim zakonom se podiže i starosna dob za nabavu vatrenog oružja. Ona sada iznosi 21 godinu starosti za tzv. sportska vatrena oružja te 18 za lovačka oružja.

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverno Porajnje - Vestfalija Fritz Behrens je uvođenje dozvola za plinsko oružje i obrambene sprejeve opravdao činjenicom da su ove vrste oružja dosad u 80 posto kriminalnih slučajeva "igrale važnu ulogu". Vlasnici oružja za koje je od sutra potrebna dozvola su dužni svoje oružje prijaviti do 30. rujna. Nakon toga će nošenje ovih vrsta oružja izvan vlastitog doma biti kažnjivo zakonskim kaznama i do pet godina zatvora.

Nove odredbe zakona su donesene još u proteklom izbornom razdoblju kao reakcija na pokolj u jednoj školi u Erfurtu kojom prilikom je jedan učenik ustrijelio 12 osoba.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara