Njemačka odbija referendum o ustavu EU

VLADA njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i dalje se protivi raspisivanju referenduma o planiranom ustavu Europske unije, priopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

"Moramo biti realistični", rekao je zamjenik glasnogovornika Hans-Hermann Langguth, aludirajući na iznimno tešku prepreku - mijenjanje njemačkog ustava. Naime, da bi se referendum održao, trebalo bi promijeniti ustav zemlje, a s obzirom da bi tu promjenu trebale odobriti dvije trećine zastupnika u oba doma parlamenta teško je vjerovati da će se Nijemcima omogućiti plebiscitarno izjašnjavanje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući socijaldemokrati (SPD) i koalicijski partner Stranka zelenih, protive se referendumu. Oporbeni demokršćanski savez (CDU/CSU) je uglavnom također protiv, iako se ne oglušuje ni na poziv bavarskog premijera Edmunda Stoibera koji zagovara referendum.

Do sada je sedam od 25 zemalja EU objavilo da će održati referendum o europskom ustavu: Danska, Francuska, Irska, Luksemburg, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Članice Unije imaju pravo izbora hoće li ustav potvrditi referendumom ili ratifikacijom u parlamentu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara