NJEMAČKA OPORBA KANDIDIRALA KOEHLERA ZA PREDSJEDNIKA

Predsjednik Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Horst Koehler je izabran za kandidata stranaka oporbe, Kršćansko demokratske unije (CDU), Kršćansko socijalne unije (CSU) i Liberalno demokratske stranke (FDP) na izborima za njemačkog predsjednika 23. svibnja.

Koehler će, s obzirom da oporba u tzv. Saveznom skupu koji bira predsjednika raspolaže većinom, najvjerojatnije biti izabran za novog predsjednika Njemačke. Kandidatkinji vladajuće koalicije Gesini Schwan promatrači stoga daju male ili gotovo nikakve izglede za izbor.

Predsjednici stranaka oporbe, Kršćansko demokratske unije (CDU), Kršćansko socijalne unije (CSU) i Liberalno domokratske stranke (FDP), su se nakon višetjednog spora odlučili za Koehlera. Ova odluka predstavlja kompromis jer FDP prije toga nije podržao željenog kandidata Unije CDU/CSU, bivšeg predsjednika CDU-a, i desnu ruku Helmuta Kohla, Wolfganga Scheublea. Prema nekim procjenama Scheuble, koji od jednog atentata početkom devedeseth sjedi u invalidskim kolicima, nije dobio potporu zbog svoje umiješanosti u financijske afere CDU-a te je prema tome nepogodan za najvišu političku funkciju u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednici oporbenih stranaka su izbor Horsta Koehlera obrazložili njegovom "izuzetnom međunarodnom kompetencijom" i "dobrim poznavanjem globalne financijske situacije". Koehler, koji je njemačkoj javnosti relativno nepoznat, je na čelno mjesto MMF-a došao uz potporu sadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera. On je jedan od tvoraca europske monetarne unije i ugovora iz Maastrichta.

Pripadnici nevladinih udruga u Njemačkoj su oštro kritizirali kandidaturu Koehlera zbog njegove "sporne uloge u raspodjeli svjetskih dobara". Funkcija predsjednika je u Njemačkoj isključivo reprezentativnog karaktera a od predsjednika se očekuje preuzimanje uloge "moralnog kompasa" zemlje. Predsjednika bira tzv. Savezni skup, koji čine predstavnici parlamenta i saveznih pokrajina i to na razdoblje od pet godina.

(Hina) xnkre ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara