Njemačka oporba kritizira Schroedera oko posjeta Normandiji

PREDSTAVNICI oporbe žestoko su kritizirali program posjeta njemačkog kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) Normandiji povodom obilježavanja godišnjice iskrcavanja savezničkih vojnika, prenose u petak njemački mediji.

Političari demokršćanske i liberalne oporbe kancelaru Schrderu zamjeraju što neće posjetiti njemačko vojno groblje La Cambe na kojem je pokopano preko 20.000 njemačkih vojnika palih u bitkama nakon iskrcavanja u Normandiji. Prema programu posjeta, Schroeder će posjetiti zajedničko groblje savezničkih i njemačkih vojnika u Ranvilleu.

Predvodnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u Bundestagu Peter Ramsauer izjavio je za dnevnik "Bild" u petak da je Schrderovo ignoriranje njemačkih grobova uvreda za sve ratne udovice i za vojnike Bundeswehra koji rade na održavanju njemačkih vojnih groblja u inozemstvu. Schroeder se uvijek poziva na patriotizam, a za mene je čista suprotnost patriotizmu njegovo ignoriranje njemačkih grobova, zaključio je Ramsauer.

Predstavnik Liberala (FDP) Guenter Noelting je njemačkom kancelaru predložio da ipak promijeni program svog posjeta. Bivši predsjednik Kršansko demokratske unije (CDU) Wolfgang Schoeble je naprotiv pozdravio Schroederovo prisustvo nedjeljnoj svečanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik savezne vlade Bela Anda odlučno je odbacio kritike oporbe ocjenjujući ih "neutemeljenima". Njemački kancelar će položiti vijenac na groblju u Ranvilleu gdje je osim 2000 savezničkih vojnika pokopano i 300 pripadnika Wehrmachta, objasnio je Anda. On je dodao da je poziv njemačkom kancelaru da prisustvuje obilježavanju 60. godišnjice "Dana D" velika čast za Njemačku i čin velike simbolične težine. Svatko tko nemuštim kritikama pokušava narušiti ovaj događaj je ne samo u krivu nego pokazuje i prevladano razmišljanje, zaključio je Anda.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder će zajedno s državnicima tadašnjih savezničkih sila u nedjelju prisustvovati svečanosti obilježavanja godišnjice iskrcavanja u Normandiji koja je označila početak kraj Drugog svjetskog rata. Schroederov otac Fritz je 1944. je kao vojnik Wehrmachta poginuo u Rumunjskoj.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara