Njemačka oporba protiv pomicanja praznika ujedinjenja

Njemačka oporba protiv pomicanja praznika ujedinjenja

DEMOKRŠĆANSKA oporbena Unija CDU/CSU oštro se ovih dana usprotivila namjerama socijaldemokratskozelene vlade Gerharda Schroedera o pomicanju nacionalnog praznika Dana ujedinjenja s 3. listopada na prvu nedjelju u listopadu.

Novoizabrani potpredsjednik Unijinog zastupničkog kluba Michael Meister smatra da ova inicijativa pokazuje da je Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i vladi Gerharda Schroedera ujedinjenje dviju njemačkih država još uvijek stran pojam ta da ova stranka "još nije stigla u ujedinjenu Njemačku".

Zastupnik CDU-a u Bundestagu i bivši borac za ljudska prava u DDR-u Gunter Nooke nazvao je kancelara Schr?dera i inicijatora ideje o ukidanju praznika, ministra financija Hansa Eichela (SPD), "izdajicama domovine". Ukidanje Dana ujedinjenja kao neradnog praznika osudila je i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Savezni ministar financija Hans Eichel predstaviti će u četvrtak plan štednje za sljedeću godinu koji između ostalog predviđa i pomicanje praznika Dana ujedinjenja s radnog dana na prvu nedjelju u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Wolfgang Clement (SPD) podržao je planove ministra Eichela te je izrazio nadu da će stanovništvo "naći razumijevanja". Njemačka u međunarodnoj usporedbi ima mnogo praznika, možda i previše, smatra Clement zaključivši da se nacionalni praznik "sa svim emocijama koje mu pripadaju" može slaviti i nedjeljom.

Namjere savezne vlade o ukidanju neradnog praznika Dana ujedinjenja pozdravili su i predstavnici gospodarstva.

Datum praznika je izabran slučajno i to stoga jer je tadašnji kancelar Helmut Kohl (CDU) prvi Dan ujedinjenja 1990. htio proslaviti na dan koji prema statistikama slovi kao najsunčaniji jesenski dan, što pada 3. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara