Njemačka oporba traži od vlade objašnjenje o pomoći Aziji

POLITIČARI njemačke demokršćanske oporbe zatražili su u ponedjeljak od savezne vlade da predoči podatke o novčanoj pomoći žrtvama potresa i tsunamija u jugoistočnoj Aziji koju je vlada prošli tjedan povećala na 500 milijuna eura.

Demokršćanski premijer savezne pokrajine Donje Saske Christian Wulff zatražio je, u razgovoru za dnevnik "Bild", od vlade da objasni odakle joj odjednom 500 milijuna eura kada se zna da je ministar financija s "velikim poteškoćama sastavio proračun".

Mi tražimo od vlade da pokaže sve karte, objasnio je Wulff dodajući da strahuje da bi netransparentnost glede financiranja vladine pomoći mogla negativno utjecati na spremnost građana na daljnje doniranje.

Wulff je nadalje iznio bojazan da "neočekivano visoka" pomoć savezne vlade ide na štetu ostalih ugroženih područja u svijetu. "Bilo bi nedopustivo da djeca u Ruandi gladuju zbog toga što pomoć namijenjena njima završava negdje drugdje", zaključio je Wulff.

Bavarski premijer Edmund Stoiber također je potkraj prošlog prošlog tjedna doveo u pitanje mogućnosti Njemačke da u ovom trenutku dade toliku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik vlade Thomas Steg oštro je reagirao na zahtjeve demokršćanskih političara nazivajući ih "bezdušnima i neukusnima".

"Potpuno mi je nejasno kakvi se karakteri skrivaju iza osoba koje postavljaju takva pitanja", zaključio je Steg te je istodobno oštro demantirao navode po kojima bi pomoć jugoistočnoj Aziji išla na štetu ostalih kriznih regija.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder odbacio je tijekom vikenda optužbe da njemačka pomoć stoji na slabim financijskim temeljima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara