Njemačka ostala hladna na Powellov govor, kritike Rumsfeldu

NJEMAČKA je ostala pri svojem stajalištu o potrebi mirnog rješenja za iračku krizu unatoč novim američkim optužbama glede iračkog oružja, nazvavši ´smećem´ američku izjavu da je njezino antiratno stajalište stavlja u istu ravan s Libijom i Kubom.

Vladin glasnogovornik Bela Anda u priopćenju je izjavio kako Njemačku brinu tvrdnje koje je američki državni tajnik Colin Powell u srijedu iznio pred Vijećem sigurnosti da Irak i dalje ima oružje za masovno uništenje.

No rekao je i da Njemačka i dalje traži mirno rješenje spora i podržava francuske prijedloge za intenziviranjem inspekcija oružja u Iraku te smatra kako inspektorima treba više vremena.

´Sjednica 5. veljače pokazala je da većina članica Vijeća sigurnosti, poput Njemačke, želi iscrpiti sva politička sredstva u rješavanju sukoba, osobito nastavkom režima inspekcija´, rekao je Anda.

Vlada nije željela službeno komentirati izjavu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda u kojoj je Njemačku izjednačio s Libijom i Kubom, ali se oglasio glavni tajnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Olaf Scholz, nazvavši je smećem.

´To me stvarno živcira. Vjerojatno živcira sve ljude ovdje. To je takvo smeće da o tome doista ne treba raspravljati´, izjavio je Scholz za DeutschlandRadio iz Berlina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara