Njemačka: Osuda puštanja Mutasadeka iz zatvora

Njemačka javnost žesto je reagirala na iznenadno puštanje iz istražnog zatvora Munira el Mutasadeka, koji je osumnjičen da je pomagao atentatore koji su izvršili napade na SAD 11. rujna 2001.

Njemački sindikat policijaca (GdP) je Mutasadekovo puštanje na slobodu ocijenio kao "težak udarac borbi protiv terorizma".

"Mutasadekovo puštanje na slobodu je deprimirajući pokazatelj da pravna obrada napada od 11. rujna prijeti pretvaranjem u debakl", izjavio je predsjednik GdP-a Konrad Freibeg u srijedu ujutro, nekoliko sati nakon Mutasadekova izlaska iz zatvora.

Freiberg je istodobno izrazio dvojbe oko toga je li jedno nacionalno pravosuđe u stanju uhvatiti se u koštac s tako velikim slučajem.

"Očito je njemačko pravosuđe nespremno za procese takvih razmjera", zaključio je Freiberg te dodao da "ga zanima" kako će se građanima objasniti da se osoba koju se usko povezuje s takvim zločinima poput napada od 11. rujna slobodno šeće ulicama.

Senator za unutarnje poslove grada Hamburga, u kojem Mutasadek živi, Udo Nagel, izrazio je žaljenje zbog njegova puštanja na slobodu ali je zaključio da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je napomenuo da će Mutasadek biti pod nadzorom do revizije procesa, a u slučaju konačne oslobađajuće presude, bit će protjeran u svoju domovinu Maroko.

Visoki sud je 2004. zbog propusta tijekom procesa, poništio presudu hamburškog suda po kojemu je Mutasadak bio osuđen na 15 godina zatvora kao suučesnik u ubojstvu u 3000 slučaja.

U međuvremenu, između ostalog i zbog sukoba oko karikatura objavljenih u danskom tisku, raste odbojnost njemačkih građana prema svojim sugrađanima muslimanske vjeroispovjeti.

Rezultati istraživanja objavljenih u tjedniku "Stern" u srijedu pokazuju da 55 posto njemačkih građana svoje muslimanske sugrađane doživljava kao opasnost, a njih 38 posto živi u stalnom strahu od pripadnika ove religije.

Istodobno 62 posto ispitanih ne odobrava karikature i zbijanje viceva na račun religijskih simbola.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara