Njemačka: Pojačana opasnost od islamskog terorizma

VODEĆI njemački stručnjaci za pitanja državne sigurnosti upozorili su u petak, uoči treće godišnjice terorističkih napada na SAD, na pojačanu opasnost od islamskog terorizma u Njemačkoj.

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm smatra da pojačana opasnost dolazi od islamista koji se nakon boravka u Iraku vraćaju u Njemačku. On je u razgovoru za berlinski dnevnik "Tagesspiegel" od petka izjavio da ekstremisti s borbenim iskustvom čine novu opasnu jezgru za militantne skupine u Njemačkoj. Fromm je upozorio na to da povratnici iz borbenih područja, prije se radilo o povratnicima iz Afganistana a danas iz Iraka, uživaju poseban ugled među svojim istomišljenicima te mlađe pripadnike islamske zajednice lako regrutiraju za Džihad.

Sindikat njemačke policije (GdP) upozorio je na nespremnost Njemačke u slučaju da dođe do terorističkih napada. Predsjednik GdP-a Konrad Freiberg smatra da ni tri godine nakon napada od 11. rujna Njemačka nije previše poboljšala svoje obrambene mehanizme. Terorističke mreže su istodobno pojačale svoje veze i način komunikacije, smatra Freiberg. On smatra da i zakonodavstvo, npr. zabranom općeg prava istražnih organa na prisluškivanje, onemogućuje uspješnu borbu protiv terorizma. Daljnji problem su i mjere štednje kod policije, smatra Freiberg. "Potencijalni teroristi samoubojice slobodno šeću Njemačkom i mi ne smijemo čekati da se nešto dogodi", zaključio je Freiberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ured za zaštitu ustavnog poretka broj potencijalnih islamskih terorista u Njemačkoj koji "mogu napasti svakog trenutka" procjenjuje na oko 300. U Njemačkoj su organizirani i planirani i napadi na SAD prije tri godine.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara