Njemačka policija računa s rastom neonacističkog nasilja

NJEMAČKI sindikat policajaca (GdP) u bliskoj budućnosti računa s rastućim nasiljem prilikom prosvjeda neonacista te i s mogućim smrtnim slučajevima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik GdPa Konrad Freiberg.

On je u razgovoru za dnevnik "Neue Osnabrucker Zeitung" upozorio da neonacisti u posljednje vrijeme gotovo svakog vikenda organiziraju prosvjede i marševe čiji je jedini cilj provokacija državnih službi i izazivanje nemira. "Samo je pitanje vremena kada će agresivni prosvjedi i marševi rezultirati većim sukobima s policijom i suprotstavljenim prosvjednicima prilikom kojih može doći do pogibije sudionika", kazao je Freiberg.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoudružena desnica i neonacisti žele povratiti uvjete poput onih iz vremena Weimarske republike, rekao je Freiberg. Nestabilna Weimarska republika omogućila je nasilni dolazak na vlast Hitlera i nacionalsocijalista 1933. na vlast. Freiberg je izrazio bojazan da će neonacisti toliko dugo provocirati dok ne dođe do ekscesa koji će im poslužiti kao izgovor za veće izgrede. Novoudruženoj desnici trenutno nedostaje vođa. Opasno će postati u trenutku kada na njihovo čelo stane neki iole karizmatičan političar poput Joerga Heidera, zaključio je Freiberg.

Stranke krajnje desnice Nacionalsocijalistička stranka Njemačke (NPD) i Njemačka narodna unija (DVU) najavile su nakon uspjeha na lokalnim izborima u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg zajednički izlazak na parlamentarne izbore za dvije godine. Vodstvo ovih stranka također je najavilo da neće prezati niti od uključivanja poznatih vođa neonacističkog pokreta u rad stranačkog vrha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara