Njemačka: Pooštrenje zakona o zaštiti djece i žena

NJEMAČKA vlada planira pooštrenje zakona o zaštiti djece i žene prema kojem bi ubuduće postalo kažnjivo i neprijavljivanje slučajeva seksualnog zlastavljanja djece, izjavila je ministrica pravosuđa Brigitte Zypries (SPD).

Pooštrenjem zakona se prije svega želi utjecati na bliži krug rodbine, poznanika i susjeda obitelji u kojima dolazi do slučajeva zlostaljanja djece, koji često znaju ili naslućuju za kazneno djelo ali ga ne prijavljuju. Takva vrsta ponašanja bi ubuduće trebala biti kažnjavana sa zatvorskim kaznama i do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zypries smatra da je djelotvornija zaštita od nasilja unutar obitelji moguća jedino ako cjelokupno građanstvo preuzme punu odgovornost. Ministrica pravosuđa je ujedno odbila promjenu dijela zakona koji se odnosi na kažnjavanje seksualnih delikata nad maloljetnicima. Ona je izjavila da i u sadašnjem obliku zakon omogućava doživotnu zatvorsku kaznu za počinitelje težih seksualnih delikata, kao što to traže pobornici pooštrenja.

Zahtjevi za doživotnim zatvaranjam ubojica i silovatelja djece bez mogućnosti za pomilovanjem su postali glasniji nakon što je prošli tjedan u saveznoj pokrajini Saska - Anhalt seksualno zlostavljana i ubijena jedna šestogodišnja djevojčica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara