Njemačka: Ppregovori o povećanju plaća javnog sektora

ODRŽAVANJE općeg štrajka u Njemačkoj u siječnju čini se sve izglednijim nakon što su u četvrtak propali pregovori o plaćama za oko tri milijuna djelatnika njemačkih javnih službi.

Čelnik sindikata javnog sektora Verdi Frank Bsirske rekao je da na maratonskim pregovorima nije postignut dogovor, te da je sindikat vladinu ponudu o povećanju plaća ocijenio ´potpuno neprihvatljivom´.

Verdi, najveći njemački sindikat, tražio je povećanje plaća od preko tri posto, dok je Vlada ranije najavila da će zamrznuti plaće zbog sve većeg državnog duga i niskog rasta gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kasnije tijekom dana Verdijevo povjerenstvo za plaće trebalo bi se sastati kako bi odlučilo hoće li prihvatiti ili odbaciti Vladinu ponudu. Bsirske je rekao da će preporučiti povjerenstvu da objavi kako su pregovori propali.

U slučaju konačnog neuspjeha pregovora bit će imenovano neovisno povjerenstvo koje bi trebalo pomoći da se ipak postigne dogovor, a ako ni ono ne bude uspješno u siječnju bi se mogao održati opći štrajk.

Sindikat je ovog tjedna organizirao kraće štrajkove upozorenja koji su izazvali blokadu prometa i otežali odvoz smeća u nekim njemačkim gradovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara