Njemačka predlaže kompromis oko sustava odlučivanja u EU

NJEMAČKA razmatra kompromis oko sustava odlučivanja u Vijeću ministara EUa, ali ne odustaje od načela dvostruke većine, doznaje se od dvojice uglednih njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu.

Zastupnici Elmar Brok i Klaus Haensch rekli su u utorak u Strasbourgu da Berlin predlaže da se odluke u Vijeću ministara donose dvostrukom većinom tako da za njih glasa 55 posto država, koje predstavljaju najmanje 55 posto stanovištva EU-a. Prema nacrtu ustava, što ga je izradila Konvencija o budućnosti Europe, odluke bi se donosile ako za njih glasa 50 posto zemalja članica, koje predstavljaju najmanje 60 posto stanovništva. Zbog odbijanja Poljske i Španjolske da prihvate sustav dvostruke većine u prosincu prošle godine propao je summit EU-a na kojem je trebao biti dogovoren ustav.

Brok i Haensch su prilično optimistični u pogledu mogućnosti da se dogovor oko ustava postigne prije 1. svibnja, datuma proširenja EU-a na 10 novih članica.

"Izgledi su se povećali posljednjih dana. Sada postoji mogućnost da dobijemo ustav prije 1. svibnja", izjavio je Elmar Brok.

Njihove tvrdnje neizravno je u Berlinu potvrdio i kancelar Gerhard Schroeder. "Jasno sam rekao da ne možemo odustati od načela dvostruke većine, ali smo otvoreni prema prijedlozima predsjedništva EU-a koji idu u tom pravcu", rekao je Schroeder nakon susreta s austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom.

Prema diplomatskim izvorima, irsko predsjedništvo EU-a iznijelo je nekoliko ideja ostalim članicama Unije, među kojima i ta da se odluke donose dvostrukom većinom od 55 posto zemalja članica i stanovništva Unije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam upoznat s tim prijedlogom i ne bih ga komentirao prije nego ga irsko predsjedništvo službeno predoči", rekao je Schroeder.

Prema tom novom prijedlogu za prihvaćanje neke odluke bili bi potrebni glasova najmanje 14 zemalja članica, koje predstavljaju 55 posto stanovništva Unije.

Sustav dvostruke većine dao bi veću glasačku težinu mnogoljudnijim članicama EU-a - Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Italiji - nego što imaju prema važećem Sporazumu iz Nice.(Hina) xsv ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara