Njemačka prodala Iraku pokretne laboratorije

NJEMAČKA je prije dvadesetak godina Iraku isporučila najmanje osam pokretnih laboratorija u kojima je moguće proizvesti kemijska i biološka borbena sredstva, izjavio je Hans Branscheid, djelatnik tvrtke Medico International koja djeluje u sklopu programa pomoći zemljama u razvoju, u razgovoru za TV postaju ARD.

On je rekao da je vozila s laboratorijima krajem osamdesetih u više navrata vidio u Iraku. Prema njegovim navodima pokretni laboratoriji ne služe samo za zaštitu vlastitih postrojbi nego su u stanju i sami proizvesti biološka borbena sredstva poput uzročnika boginja. Branscheid tvrdi da se osam laboratorija spominje i u jednom izvještaju vlade Helmuta Kohla iz 1991. godine.

Ministarstvo gospodarstva, koje kontrolira cjelokupan njemački izvoz naoružanja, je odbilo komentirati ove navode. Američki ministar vanjskih poslova Colin Powell je 5. ovog mjeseca pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda također naveo da Irak posjeduje pokretne laboratorije za proizvodnju biološkog i kemijskog naouružanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara