Njemačka: Razmjena Izraela i Hamasa

NA VOJNOM dijelu zračne luke Koeln/Bonn je u organizaciji Njemačke obavljena je danas razmjena zarobljenika između Izraela i libanonske islamske milicije Hezbolaha.

Zrakoplovom izraelskih vojnih snaga je noćas doputovalo 29 zarobljenika koje je Izrael zamijenio za poduzetnika i pričuvnog časnika izraelske vojske Elhanana Tannenbauma te posmrtne ostatke trojice izraelskih vojnika koji su 2000. godine poginuli na području Libanona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrael je u Koelnu prvobitno trebao predati 36 zarobljenika ali su sedmorica u međuvremenu prebačena u zemlje i veleposlanstva zemlja u kojima žele zatražiti politički azil. Među 29 zarobljenih pripadnika Hezbolaha se nalazi i njemački državljan Stefan Smyrek koji je 1997. u Izraelu osuđen jer je pripremao samoubilačke napade.

Među zarobljenim članovima Hezbolaha su i pripadnici logističkog vrha ove organizacije Mustafa Dirani i šeik Abdul Karim Obeid. Tijekom noći i jutra izraelski srtručnjaci su putem DNA analize potvrdili identitet poginulih izraelskih vojnika što je bio uvjet za razmjenu. Vojni dio zračne luke Koeln/Bonn je od jučer poslijepodne, kada su u Njemačku doputovali izraelski forenzičari, bio okružen jakim vojnim snagama. Sama razmjena je izvršena u jednom od hangara.

Izrael je na slobodu pustio ukupno 436 zarobljenika od čega 36 u Koelnu dok je veći dio razmjene obavljen na granici Izraela i palestinskih autonomnih područja Zapadne Obale i Obale Gaze. Koordinator rada tajnih službi pri kancelarovom uredu Ernst Uhrlau izjavio je za državnu TV postaju ARD da se radi o jednoj od najvećih akcija razmjene zarobljenika u povijesti bliskoistočnog sukoba. On je zaključio da je ova razmjena od velike političke važosti za Njemačku. Uhrlau je prije toga pohvalio ulogu Irana u realizaciji razmjene.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara