Njemačka: Reakcije na Bushovo obraćanje naciji

ČELNICI njemačkih vladajućih stranaka hladnokrvno su u srijedu reagirali na obraćanje naciji američkog predsjednika George W. Busha i zapitali se zašto Washington dosad nije isporučio svoje obavještajne podatke UN-u.

Zamjenik predsjednika kluba zastupnika vladajućeg SPD-a u njemačkom parlamentu Gernot Erler izjavio je da je Bushov govor ponudio više pitanja nego odgovora. ´Kako je moguće reći samo dan nakon predstavljanja izviješća inspektora UN-a da će novi dokazi protiv biti objavljeni sljedeći tjedan´, rekao je Erler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zašto ta informacija nije dana inspektorima, zapitao se Erler i izrazio sumnjičavost da Bush nije zainteresiran za pronalaženje iračkog oružja za masovno uništenje, već da samo traži isprike za ratni pohod. Supredsjedateljica Stranke zelenih, mlađeg koalicijskog partnera u vladi, Angelika Beer složila da Amerikanci samo traže povod za početak rata.

S druge strane, čelnik njemačkih Židova Michael Friedman optužio je kancelara Schroedera i ministra vanjskih poslova Fischera da svojim najavama da neće podržati rat slabe poziciju UN-a. Izrazio je i razočaranje rastom atipatije prema Amerikancima. ´Odakle dolazi to nepovjerenje? Pa Amerikanci su oslobodili Njemačku od nacista i poduprli njemačko ujedinjenje´, rekao je Friedman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara