NJEMAČKA S 15 MILIJUNA EURA FINANCIRA PREDSTAVLJENJE RUSKE KULTURE

Njemačka će izdvojiti petnaest milijuna eura za predstavljanje ruske kulture u Njemačkoj u okviru Njemačkoruske kulturne godine 2003., izjavila je njemačka državna ministrica za kulturu Christina Weiss.

Weiss je to najavila proteklog tjedna tijekom posjeta Moskvi.

Njemačko-ruska kulturna godina biti će otvorena u Berlinu 9. veljače, u nazočnosti njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina, i to drugim dijelom izložbe ´Moskva - Berlin´ koja obuhvaća razdoblje od 1945. do 1999. godine. Ista izložba biti će priređena u slijedećoj godini, 2004., koja će biti obilježena kao godina njemačke kulture u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija će se, osim toga, predstaviti kao zemlja gost na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga. Uz to se u Njemačkoj planiraju i nastupi niza uglednih ruskih kazališnih skupina.

Njemačka će ove godine također kao dar Sankt Petersburgu o 300. obljetnici grada, obaviti restauraciju orgulja tamošnje filharmonije. Potkraj svibnja za javnost će u tome gradu biti otvorena i jantarna soba, koja je obnovljena sredstvima njemačkog energetskog koncerna Ruhrgas.

Prilikom posjeta njemačke ministrice Moskvi, njemačka je strana samo usputno dotaknula pitanje povrata njemačkog kulturnog blaga koje je za Drugoga svjetskog rata odneseno u tadašnji Sovjetski Savez.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara