Njemačka šalje vojne promatrače u Sudan

Njemačka će odaslati 75 vojnih promatrača u južni Sudan, gdje će sudjelovati u vojnoj misiji Ujedinjenih naroda za održavanje mira "UNMIS", odlučio je u petak njemački Bundestag. L

Njemački ministar obrane Peter Struck je, u obraćanju zastupnicima Bundestaga koje je prethodilo glasovanju, izjavio da Njemačka "ne smije žmiriti na oba oka" kada je u pitanju genocid u Sudanu. "Situacija u Sudanu je usprkos mirovnom sporazumu još uvijek nestabilna", zaključio je Struck. On je apelirao na međunarodnu zajednicu da se jače uključi u rad UNMIS-a.

Struck se u jednom ranijem razgovoru založio i za slanje vojnika Bundeswehra u pokrajinu Darfur u slučaju neuspjeha mirovne misije Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici demokršćana u Bundestagu drže da Afrička unija, koja trenutno vojno osigurava mirovni sporazum, nije dorasla svojoj zadaći. Liberali iz FDP-a su izrazili bojazan da bi se promatračka misija mogla ubrzo pretvoriti u "borbenu misiju".

Misija je ograničena na šest mjeseci te će stajati 1,3 milijuna eura. Ministar obrane Struck međutim polazi od toga da bi misija mogla trajati "od jedne do šest godina".

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara