NJEMAČKA: SCHARPING PODNIO OSTAVKU NA STRANAČKU DUŽNOST

Bivši njemački ministar obrane Rudolf Scharping podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ali je zadržao svoj mandat u Bundestagu.

Scharping je prethodno u jednom intervjuu svoj potez obrazložio nezadovoljstvom trenutnim stanjem u SPD-u. On je indirektno optužio predsjednika SPD-a i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera za odljev članova i gubitak nekoliko lokalnih izbora.

Scharping kaže da se, osim toga, ne može složiti sa trenutnom politikom "demontiranja socijalne države" koju, po njegovim riječima, provodi vrh stranke. On se i dalje u svojstvu zastupnika želi boriti za "dobrobit stranke".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi Socijaldemokratske stranke Njemačke, "Mladi Socijalisti" (Jusos), traže od Scharpinga da se odrekne i svog zastupničkog mandata. Predsjednik Jusosa Niels Annen je izjavio da je Scharping učinio mnogo za stranku ali da je sada vrijeme da se povuče jer "više nitko ne razumije što Scharping zapravo želi". Glavni tajnik SPD-a Olaf Scholz je zahtjeve Jusosa nazvao "u najmanju ruku nedoličnima".

Scharping je od 1993. do 1995. obašao funkciju predsjednika SPD te je nastupio kao oporbeni kandidat za kancelara na parlamentarnim izborima 1994. kada je izgubio protiv Helmuta Kohla. Scharping je od 1998. do 2002. bio njemački ministar obrane. Njegov loš odnos naspram Gerharda Schroedera traje od smjenjivanja s mjesta predsjednika stranke 1995. a kulminirao je 2002. kada je Schroeder, zbog učestalih privatnih i financijskih afera, Scharpinga smijenio s položaja ministra obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara