Njemačka: Slab priljev donacija za Irak

NJEMAČKI crveni križ (DRK) danas je upozorio na slab priljev donacija za humanitarnu pomoć ratom pogođenom stanovništvu Iraka.

Akcija "Njemačka pomaže", koja ujedinjuje rad devet karitativnih udruga zadužanih za pomoć Iraku je tijekom ožujka prikupila samo 70.000 eura. To, prema riječima udruge "Pomoć za gladne", odgovara prosjeku za mjesec ožujak, i to u mjesecima bez posebnih katastrofa u svijetu. Usporedbe radi, za vrijeme prošloljetne poplave u Saskoj je u blagajne humanitarnih organizacija dnevno uplaćivano i do 10 milijuna eura privatnih donacija.

Djelatnik DRK-a Luebbo Roewer slab odaziv Nijemaca na donacije za Irak objašnjava činjenicom da prirodne katastrofe pobuđuju veći osjećaj solidarnost nego ratovi. Roewer isto tako smatra da većina Nijemaca "ne želi financirati ono što Amerikanci unište bombama".

Predstavnica UNICEF-a za Njemačku Helga Kuhn smatra da i izostanak snimaka civilnog stanovništva koje pati pod utjecajem rata u medijima također uzrokuje smanjen odaziv na doniranje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju Thomasa Roehra iz Radne grupe za socijalno istraživanje u Magdeburgu je i napeta gospodarska situacija u Njemačkoj kriva za neuobičajenu suzdržanost građana glede humanitarne pomoći. Prema ispitivanju javnog mišljenja koje je objavio tjednik Stern samo 51 posto ispitanih građana smatra da bi Njemačka trebala sudjelovati u obnovi Iraka. 47 posto ispitanih smatra da bi Irak trebali obnoviti "oni koji su ga i porušili".

Prema ispitivanju TV postaje N-TV samo 18 posto Nijemaca drži rat protiv Iraka opravdanim dok 79 posto ispitanih smatra da SAD ovim ratom krši međunarodno pravo.

Njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu i njegovoj socijaldemokratsko-zelenoj vladi je antiratni kurs podigao ugled među građanima. I popularnost stranih državnika trenutno ovisi o tome kakav je njihov odnos prema ratu u Iraku. Tako Jacques Chirac i Vladimir Putin zbog svojeg antiratnog stava sa 79 odnosno 58 posto glasova uživaju mnogo veću popularnost kod Nijemaca od zagovornika ratne opcije Georga Busha i Tonnyja Blaira za koje samo 18, odnosno 38 posto ispitanih, smatra da dobro obavljaju svoj posao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara