Njemačka: SPD bilježi blagi rast popularnosti

SOCIJALDEMOKRATSKA stranka Njemačke (SPD) zabilježila je lagani porast popularnosti, proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja, objavljenog u srijedu, koje je za TV postaju RTL i tjednik "Stern" proveo demografski institut Forsa.

SPD bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, birao 28 posto birača što je jedan posto više nego prošli tjedan. Time je nastavljen trend porasta popularnosti SPD-a i socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera, koji je započeo početkom ljeta kada je SPD u ispitivanjima zabilježio 5 posto glasova manje nego danas.

Demokršćanska Unija CDU/CSU sa 41 posto glasova i dalje ostaje najjača frakcija u parlamentu, dok bi Zeleni osvojili 11, Liberali (FDP) 8 te reformirani komunisti iz PDS-a 7 posto glasova. Desnoradikalne stranke ne bi, unatoč prošlonedjeljnom uspjehu na lokalnim izborima u saveznim pokrajinama Brandenburgu i Saskoj, uspjele prijeći izborni prag i time osigurati ulazak u Bundestag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici desnoradikalnih stranaka Nacionalnodemokratske stranke Njemačke (NPD) te Njemačke narodne unije (DVU) u međuvremenu su najavile zajednički izlazak na parlamentarne izbore za dvije godine, što bi moglo osjetno povećati izglede za stvaranje desnoradikalne frakcije u Bundestagu. Prema informacijama kojima raspolaže dnevnik "Leipziger Volkszeitung", predsjednik NPD-a Udo Voigt objavio da je "jaka nacionalna frakcija" u Bundestagu cilj NPD-a i DVU-a.

Za nedavne lokalne izbore u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj i Brandenburgu, NPD i DVU su postigle dogovor o odvojenom nastupu kako bi uvećale izglede za ulazak u lokalne parlamente, što je NPD-u u Saskoj uspjelo s osvojenih 9,2 posto a DVU-u u Brandenburgu s 5,2 posto osvojenih glasova.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara