NJEMAČKA: SPOR OKO KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA

Unutar Unije CDU/CSU razvio se sukob oko pitanja demokršćanskog kandidata za položaj predsjednika Njemačke, piše dnevnik "Die Welt".

List navodi da vodeći političari Kršćansko demokratske unije (CDU) traže od predsjednika Kršćansko socijalne unije (CSU) i bavarskog premijera Edmunda Stoibera da se kandidira za predsjednika Njemačke. CDU naime strahuje da bi njezin kandidat, bivši predsjednik stranke i ministar u vladi Helmuta Kohla, Wolfgang Scheuble zbog upletenosti u financijske afere CDU-a "bio laka meta" za kritičare te da bi to "naškodilo" ugledu funkcije predsjednika države.

Prema istim informacijama vrh CSU-a zasad odbija postavljanje Stoibera kao kandidata za predsjednika Njemačke jer bi time automatski izgubila kandidata za mnogo važniju dužnost kancelara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti treće moguće rješenje, kandidatura liberalnog predsjedničkog kandidata, za što u obzir dolazi i bivši ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher, nije moguća jer je CSU najavio da neće podržati niti jednog kandidata FDP-a. Socijalistička stranka Njemačke (SPD) je, nakon gubitka većine u tzv. Saveznom skupu, odustala od kandidature za položaj predsjednika tako da u obzir dolazi samo kandidat oporbe. Kancelar Gerhard Schroeder (SPD) se zauzima za ženskog kandidata. Tzv. Savezni skup okuplja 1.200 članova koje čine zastupnici u Bundestagu i zastupnici saveznih pokrajina. Izbor za predsjednika će se održati 23. svibnja. Dužnost predsjednika, iako po Ustavu najviši položaj, u Njemačkoj ima isključivo reprezentativnu ulogu a predsjednik za vrijeme mandata mora staviti u mirovanje svoje članstvo u nekoj od političkih stranaka.

(Hina) xnkre ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara