Njemačka: Sud dopustio prisluškivanje novinara

POLICIJA za potrebe istrage u teškim kriminalnim slučajevima smije nadgledati telefone i mobitele novinara, odlučio je njemački Ustavni sud u Karsruheu.

Suci su svoju presudu obrazložili time da ustavom zajamčena sloboda medija vlastima u načelu ne zabranjuje pristup telefonskim protokolima djelatnika u medijima.

Time je odbačena žalba dvaju novinara čije telefone su vlasti nadgledale. U jednom slučaju je nadgledanje telefona dovelo do uhićenja bivšeg teroriste, pripadnika RAF-a Hans Joachima Kleina a u drugom do uhićenja gospodarskog kriminalca Juergena Schneidera.

Prema mišljenju sudaca pronalaženja kriminalaca je u istoj mjeri u interesu javnosti kao i sloboda medija. Novinari su doduše ustavom zaštićeni prilikom svojih istraga ali ne, kako je rečeno, i "privilegirani" te kao i svaki drugi građani Njemačke moraju s vlastima surađivati tijekom istraga.

Ovu presudu su žestoko kritizirale udruge novinara te izdavači. Oni zajednički traže jasniju zakonsku definiciju slučaja u kojima je dopušteno nadgledanje novinarskih telefona. To, prema mišljenju novinarskih udruga, smije biti dopušteno samo u iznimnim slučajevima.

Predsjednik Njemačke udruge novinara (DJV) Rolf Lautenbach smatra da ova presuda ugrožava budući slobodan rad medija. On smatra da će novinari u budućnosti teže dolaziti do povjerljivih informacija zbog straha informanata od mogućeg prisluškivanja te pravnih posljedica.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara