Njemačka: Sudska presuda u slučaju financijskog skandala CDU

Bivši njemački ministar unutarnjih poslova Manfred Kanther osuđen je u ponedjeljak u Wiesbadenu, zbog pronevjere u svezi s financijskim skandalima Kršćanskodemokratske unije (CDU), na godinu i pol dana zatvora uvjetno. L

Kanther istodobno mora platiti kaznu u visini od 25.000 eura. Sud je time izrekao kaznu strožu od one koje je zahtijevalo javno tužilaštvo. Kantheru se predbacuje da je 1983., kao glavni tajnik CDU-a za saveznu pokrajinu Hessen iz Njemačke, u Švicarsku prebacio 21 milijun maraka kako bi izbjegao obvezu javnog uvida u financije stranke.

Novac je u Švicarskoj bio ubilježen kao "imovina protjeranih židova" te prema potrebama vraćan u Njemačku. Pretpostavlja se da je i kontroverzna i protiv stranaca u Njemačkoj usmjerena predizborna kampanja 1999., kojom je sadašnji demokršćanski premijer Hessena Roland Koch došao na vlast, financirana ovim pronevjerenim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
CDU je nakon otkrivanja skandala 2000. morao Bundestagu platiti kaznu u visini od 22 milijuna eura, zbog toga što sredstva koja je Kanther prokrijumčario u Švicarsku nisu bila uknjižena u stranački financijski izvještaj. Kanther je najavio da će protiv današnje presude uložiti žalbu.

Manfred Kanther je u vladi Helmuta Kohla obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova te je zbog svoje tvrdokornosti i njegovanja imidža neprikosnovenog borca za pravdu bio nazivan "crnim šerifom".

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara