Njemačka: Sukob unutar demokršćanske unije

UNUTAR političkog vodstva demokršćanske Unije CDU/CSU je izbio sukob oko plana za reformu socijalnog sustava koje je u ime Kršćansko socijalne unije (CSU) predstavio njezin predsjednik Edmund Stoiber.

Predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel je Stoiberov koncept ocijenila kao "preradikalan" te najavila predstavljanje vlastitog, CDU-ovog, koncepta za reformu socijalnog sustava.

Merkel i CDU se ne slažu s drastičnim mjerama koje sadrži CSU-ov koncept. Tako npr. Stoiber predlaže skraćivanje razdoblja u kojem bi nezaposleni primali novčanu potporu na 18 mjeseci te smanjivanje socijalne pomoći za radno sposobne građana na 75 posto od sadašnjeg iznosa. Angela Merkel se na dan predstavljanja CSU-ovog koncepta, koji prema mišljenju lijeve CDU frakcije, duboko zadire u povlastice radništva, susrela s predsjednikom Njemačkog saveza sindikata (DGB) Michaelom Sommerom što je protumačeno kao odbijanje Stoiberovog plana.

I glavni tajnik CDU-a Laurenz Mayer je CSU-ove zahtjeve ocijenio "neprihvatljivima" nakon čega je između njega i glavnog tajnika CSU-a Thomasa Goppela izbio sukob preko medija. Predstavnici obaju demokršćanskih stranaka su najavili da će na sastanku predsjedništava 4. i 5. svibnja pokušati pronaći kompromis glede socijalne politike Unije CDU/CSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoiber je svoj koncept predstavio kao protutežu reformama njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, koje, prema mišljenju CSU ne idu dovoljno daleko. Stoiberove prijedloge za reformu socijalnog sustava su odbili predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) te Liberala a svoje nezadovoljstvo ponuđenim reformama su izrazile i udruge poslodavaca i sindikata.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara