Njemačka sutkinja muslimanskim muževima dala pravo zlostavljati supruge

NJEMAČKI MEDIJI danas donose skandaloznu priču o tome kako je sutkinja u gradu Frankfurtu priznala muškarcima muslimanske vjere pravo da zlostavljaju svoje supruge.

Odluka je donešena na zahtjev 26-godišnje marokanske imigrantice i majke dvoje djece koja se pokušala razvesti od svog nasilnog supruga, također Marokanca. Nakon što je policija jednom intervenirala u njihovom stanu, mlada žena se odselila, ali joj je muž nastavio prijetiti smrću.

Po njemačkim zakonima, da bi sud donio presudu o razvodu, nužno je proći najmanje godinu dana od rastave. Jedini izuzetak su "posebne okolnosti", a pod njima se - barem se u ovom slučaju to nadala odvjetnica Barbara Becker-Rojczyk - podrazumijevaju fizičko zlostavljanje i prijetnje smrću.

Zahtjev za ubrzani razvod je poslan u listopadu, a u siječnju je došlo negativno rješenje. Ono što je Becker-Rojczyk šokiralo bilo je obrazloženje. Naime, sutkinja je, citirajući "suru", odnosno stih Kurana, ustvrdila da "suprug muslimanske vjere ima pravo disciplinirati svoju suprugu", te, da u skladu s time, podnositeljica zahtjeva nije bila u "posebnim okolnostima" koje bi omogućile brzi razvod.

Odvjetnica je nakon toga zaključila da od ove sutkinje nikada neće dobiti ubrzani razvod, te je podnijela zahtjev za izuzećem. Nakon što je njen zahtjev zastao, odlučila je s njime upoznati javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo nakon što je priča došla na njemačke naslovnice, zahtjev za izuzeće sutkinje je prihvaćen. Međutim, dio javnosti, kao što je  Dieter Wiefelspütz, socijaldemokratski zastupnik u Bundestagu, drže da je riječ o problemu koji se ne može "riješiti tek razrješenjem jedne sutkinje".

Njegov demokršćanski kolega Wolfgang Bosbang drži kako je ovo "tužan primjer kako se pravni koncepti iz stranih kulturnih i pravnih tradicija koriste kao temelj njemačkog prava".

Christa Stolle iz feminističke udruge Terre des Femmes upozorava kako ovo nije prvi put da se nečija vjera i kultura koriste kao temelj njemačkih sudskih presuda. Tako su postojali slučajevi u kojima su muževi dobili blaže kazne za zlostavljanje žena zato što su muslimani.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara