Njemačka uvodi cestarinu za teretna vozila

NA NJEMAČKIM  autocestama od početka iduće godine uvodi se cestarina za teretna vozila, objavio je u srijedu ministar prometa Manfred Stolpe.

Ministarstvo prometa izdalo je dozvolu koncernu Toll Collect koje će provoditi obradu i naplatu cestarina. Cestarina ce iznositi 12,4 eurocenta po kilometru i to za teretna vozila koja prelaze težinu od 12 tona.

Vozila koja neće biti opremljena satelitski upravljanim sustavom za obračun prijeđenih kilometara morat će cestarinu platiti na nekom od prodajnih mjesta uz benzinske crpke i na granicama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvo vrijeme očekuju se velike gužve posebice na granicama s obzirom na to da strani prijevoznici u pravilu ne posjeduju ugrađene sustave za naplatu.

Sistem naplate tvrtke Toll Collect, koja se nalazi u suvlasništvu Daimler Chryslera, trebao je biti pušten u pogon već sredinom prošle godine no zbog mnogobrojnih tehničkih poteškoća to je bilo odgođeno.

Ministar Stolpe je najavio da će prihod od cestarina u punom iznosi biti investiran u izgradnju i održavanje auto-cesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara