njemačka vlada pokreće istragu o svojim tenkovima u turskoj

Njemačka vlada pokrenula je u četvrtak istragu koja bi trebala pokazati istinitost navoda njemačkih medija po kojima vlasti u Ankari oklopna vozila bivše vojske DDRa, koja je Njemačka sredinom 90ih poklonila Turskoj, upotrebljava u borbi protiv kurdske manjine. L

S tim u vezi jedan glasnogovornik vlade je potvrdio da se trenutno vrši "provjera detalja".

Državna televizijska postaja ZDF je u utorak uvečer prikazala reportažu iz koje proizlazi da se oklopna vozila tipa BTR 60 iz ostavštine Nacionalne narodne armije (NVA) bivšeg DDR-a nalaze u sastavu specijalnih postrojbi turske policije koje djeluju na kurdskom području. To je potvrdio i jedan bivši časnik NVA-a koji se nalazio na licu mjesta.

Vlada Helmuta Kohla je sredinom devedesetih Turskoj poklonila 300 oklopnih vozila bivšeg DDR-a pod uvjetom da oni budu korišteni u sklopu NATO akcija te za obranu zemlje. Time je upotreba oružja u kurdskim područjima, što je potvrđeno i međudržavnim ugovorom između Njemačke i Turske od 1994., "izričito zabranjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladina stranka Zeleni traži žurno rasvjetljavanje slučaja, a ako je došlo do kršenja ugovora i uključivanje ove teme u skorašnje moguće pregovore Turske i Europske unije o punopravnom članstvu.

Uz to, otvara se pitanje kakav će utjecaj eventualna povreda ugovora o naoružavanju imati na mogući isporuku 350 novih tenkova tipa Leopard II Turskoj. Tema prodaje oružja Turskoj je upravo zbog politike Ankare prema kurdskoj manjini unutar vladajuće njemačke socijaldemokratsko-zelene koalicije dosad izazvala mnoge kontorverze, a 1999. je ovo pitanje gotovo dovelo do raspada koalicije.

Nakon pozitivnog mišljenja Europske komisije glede razvoja demokracije u Turskoj njemačka vlada je pokazala spremnost za isporuku oružja.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara