Njemačka vlada razmišlja o zadržavanju nuklearnih elektrana

POREMEĆAJI u opskrbi ruskom naftom i plinom su u kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel dovele do sve većeg raskola po pitanju sudbine 17 njemačkih nuklearnih elektrana.

Nuklearne elektrane u Njemačkoj se, po postojećim planovima, trebaju postupno zatvoriti, za što je odluku donijela vlada bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera i to pod snažnim pritiskom svojih tadašnjih partnera iz Stranke zelenih.

Međutim, nagla povećanje cijene nafte i poremećaji u opskrbi, kao i zabrinutost zbog globalnog zatopljenja su posljednjih godina i u Njemačkoj doveli do splašnjavanja dotada dominantnog anti-nuklearnog raspoloženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angela Merkel je, doduše, izjavila da će poštovati odluku ranije vlade, ali je nedavno izjavila da će, u svjetlu najnovijih zbivanja, morati "ozbiljno razmotriti" posljedice zatvaranja nuklearnih elektrana.

Protiv zatvaranja elektrana su se već izjasnili mnogih od vodećih članova CDU-a i CSU-a - stranaka iz Merkelinog demokršćanskog bloka. S druge strane, na zatvaranju nuklearki još uvijek inzistiraju socijaldemokrati koji s demokršćanima čine Merkelinu veliku koaliciju.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara