Njemačka vladajuća koalicija protiv posjedovanja kasetnih bombi

POLITIČARI vladajuće njemačke socijaldemokratskozelene koalicije izrazili su u utorak ogorčenje nakon što je u javnost prodrla informacija da Bundeswehr još uvijek posjeduje preko 8000 komada kasetnih bombi.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierese (Socijaldemokratske stranka Njemačke SPD) i ministrica za pomoć zemljama u razvoju Heidemarie Wieczorek Zeul (SPD) drže da Bundeswehr "ne bi smio" posjedovati takvo oružje.

Političari Zelenih su zatražili hitno uništenje preostalih zaliha spornih bombi. Glasnogovornica Zelenih za pitanje obrane Angelika Beer je izjavila da nije dovoljno da se Bundeswehr ogradi od upotrebe kasetnih bombi, nego da one trebaju biti uništene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Bundeswehra priznao je u ponedjeljak uvečer da se, iako je dobar dio već uništen, u skladištima njemačke vojske još uvijek nalazi preko 8000 kazetnih bombi različitih namjena.

Ministarstvo obrane je istovremeno priopćilo da se zbog obveza Bundeswehra unutar NATO saveza Njemačka ne može u potpunosti riješiti svih zaliha kasetnih bombi. Prema sadašnjem sporazumu unutar Saveza, Bundeswehr mora posjedovati određenu količinu kasetnih bombi zbog eventualne "simetrične opasnosti" u slučaju oružanih sukoba.

Bundeswehr je s informacijama o posjedu kasetnih bombi izišao u javnost nakon što je jedna državna TV postaja najavila prikazivanje dokumentarnog filama na istu temu.

Vlada Gerharda Schr?dera je svojedobno oštro kritizirala upotrebu tih bombi, koje je koristio SAD u sukobima na Kosovu, Iraku i Afganistanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara