Njemačka vladajuća stranka protiv mjera štednje u EU

PREDSJEDNIK vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefehring zauzima se za ukidanje gospodarskog stabilizacijskog pakta Europske unije. On je na stranačkom kongresu koji se bavi investicijama u inovacije izjavio da je strogi kurs štednje koji nalaže stabilizacijski pakt "otrov" za gospodarski rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Muentefehring smatra da se zemlje EU-a moraju odlučiti kojih 3 posto im je važnije: onih za ispunjenje stabilizacijskih kriterija ili tri posto za ulaganje u znanost i obrazovanje a time i za uzlet gospodarstva. Predsjednik SPD-a je svjestan da Njemačka ne može sama ukinuti kriterije ali je apelirao na Europsku uniju da preispita svrsishodnost stabilizacijskih kriterija iz Maastrichta. Potpredsjednik zastupničkog kluba oporbene Unije CDU/CSU Friedrich Merz oštro je kritizirao prijedloge SPD-ova vrha nazivajući ih "potpuno pogrešnima". Merz smatra da bi odustajanje od maastriških kriterija, koji su doneseni kako bi se osigurala stabilnost eura, odaslalo "pogrešne signale" novim članicama EU-a.

Iz njemačkih financijskih krugova se doznaje da Njemačka niti sljedeće godine, četvrti put zaredom, neće ispuniti, glede unutarnjeg duga, stabilizacijske kriterije koji ne dopuštaju deficit veći od 3 posto. Financijski krugovi EU-a već su priopćili da "sa zabrinutošću" prate razvoj u Njemačkoj. Predviđa se da će, zbog manjih prihoda od poreza, deficit u 2004. biti do 14 milijardi eura viši od predviđenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara