Njemačka vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova

MINISTAR vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je u četvrtak da je Njemačka u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala svaki pokušaj Srbije i Crne Gore da nasilje nad kosovskim Srbima bude jasno formulirano.

Gostujući u četvrtak u emisiji u programu Radija B92, srbijanski šef diplomacije je ocijenio da Njemačka "vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova, ali da to ne radi samo u svoje ime".

"Neke europske zemlje su u Vijeću sigurnosti blokirale argumente koji su izneseni, konkretno Njemačka. Sudjelovanje Njemačke u kosovskoj krizi je velika tema, a očito je da u ovom trenutku naši i njihovi interesi nisu identični", rekao je Svilanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je, međutim, ocijenio da o tom pitanju Srbija i Njemačka trebaju razgovarati.

"Dijalog mora biti nastavljen, ali pozicije moraju biti jasnije nego što su bile. Mislim da Njemačka ne govori samo u svoje ime. U razgovorima koje sam ja posljednjih godina vodio, primjetna je odlučnost u zastupanju nezavisnosti Kosova, to je moja ocjena njihove politike, ali oni se s time neće složiti i ovo što ja sada govorim oni će doživjeti dramatično", izjavio je Svilanović.

Naglašavajući da je Njemačka prvi vanjsko-trgovinski partner Srbije i Crne Gore, Svilanović je dodao da treba njegovati prijateljske odnose dviju zemalja, te da očekuje da Njemačka promijeni svoja stajališta o Kosovu i da neki signali govore tome u prilog.

U međuvremenu se oglasilo i njemačko ministarstvo vanjskih poslova i u potpunosti odbacilo Svilanovićeve tvrdnje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara