Njemačka vraća kući 14 tisuća kosovskih izbjeglica

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

NJEMAČKA vlada je donijela odluku da se 14 tisuća izbjeglica s Kosova vraća iz Njemačke na Kosovo. Odluka vlade i njemačkog ministarstva unutarnjih poslova izazvalo je mnoge kritike, od političkih stručnjaka do Stranke njemačke Ljevice. Istovremeno, ministarstvo tvrdi da su etnički sukobi na Kosovu znatno smanjeni i da sigurnost povratnika nije ugrožena.

Među 14 tisuća kosovskih izbjeglica u Njemačkoj, više od 60 posto je pripadnika romske zajednice, prenosi Deutsche Welle.

U posljednjih nekoliko dogina vlade njemačkih pokrajina ulažu mnogo u animaciju izbjeglica da se vrate svojim kućama. Povratnicima se isplaćuje po 750 eura po osobi i plaćaju im se troškovi povratka. U protekloj godini se na Kosovo dobrovoljno vratilo 900 izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romi nisu dobrodošli na Kosovu

Sporazum Njemačke i kosovske Vlade o deportaciji izbjeglica bit će potpisan tijekom ove jeseni te će njime izbjeglice biti prisiljene na povratak. "Ostati u Njemačkoj mogu samo oni koji su stekli pravo na stalni boravak u Njemačkoj", izjavio je glasnogovornik Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, Stefan Paris.

Stranka Ljevice najveće kritike temelji upravo na humanitarnom aspektu. "Romi pri povratku na Kosovo nemaju nikakvu perspektivu", navode ljevičari tvrdeći da na Kosovu još dugo neće prestati "rasistički progoni Roma". Iz Udruge za ugrožene narode navode: "Romi su na Kosovu progonjeni, ubijani, ljudi su nestajali, žene su silovane. Ovakva situacija se do danas nije mnogo promijenila. Romi nisu dobro došli na Kosovu."

Kosovski veleposlanik u Berlinu je rekao da kosovska vlada !nema plan gdje smjestiti toliki broj povratnika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara