Njemačka zabilježila rekordnu nezaposlenost

U Njemačkoj je u siječnju zabilježen broj od 5.037.000 osoba bez zaposlenja, što je najveći broj nezaposlenih zabilježen u poslijeratnoj povijesti Savezne Republike Njemačke, objavio je u srijedu njemački Savezni ured za zapošljavanja u Nuernbergu. L

Broj nezaposlenih porastao je u usporedbi s prosincem za 573.000 te za 440.000 u usporedbi sa siječnjem prošle godine. Ovaj nagli porast broja nezaposlenih se povezuje s novom statistikom kojom je, zbog stupanja reformskog paketa Hartz IV na snagu, po prvi put obuhvaćeno i oko 230.000 primatelja socijalne pomoći.

"Nezaposlenost nije veća, ali je po prvi put prikazana u punom obujmu", smatra predsjednik Saveznog ureda za zapošljavanje Frank Juergen Wiese.

Porast nezaposlenosti uzrokovao je i sezonski uvjetovan pad zaposlenja u poljoprivrednom i građevinskom sektoru.

S obzirom da sve regije još nisu statistički obradile podatke o dosadašnjim primateljima socijalne pomoći koje vlada novim mjerama ponovno želi vratiti na tržište rada, očekuje se da bi broj nezaposlenosti u veljači mogao dodatno porasti. Dosadašnji rekordan broj nezaposlenih 4.824.000 zabilježen je u posljednjoj godini vladavine vlade kancelara Helmuta Kohla.

Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) upozorio je na državnoj televiziji protiv širenja panike. "Stanje se nije bitno promijenilo, samo je statistika drugačija" zaključio je Clement.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On, slično kao i vodeći njemački ekonomisti smatra da je pad nezaposlenosti moguć jedino uz dodatne reforme socijalnog sustava. Po mišljenju stručnjaka, ni trenutni gospodarski rast od ispod 2 posto nije dovoljan za pozitivan preokret stanja na tržištu radne snage.

U Njemačkoj je danas bez posla 12,1 posto radno sposobnog stanovništva. Porast nezaposlenosti mogao bi dovesti u neugodnu situaciju kancelara Gehrarda Schroedera, koji je izbore 1998. dobio djelomično i zahvaljujući obećanju da će prepoloviti broj nezaposlenih, kojih je tada bilo gotovo četiri milijuna.

Schroederove socijaldemokrate, koji u ispitivanjima javnog mnijenja posljednjih mjeseci sve bolje stoje, 20. veljače čekaju važni regionalni izbori u Schleswig Holsteinu te 22. svibnja u pokrajini Sjeverna Rajna- Vestfalija.

Oporba je objavljivanje današnjih brojki proglasila kapitulacijom gospodarske politike Schroederove vlade te ukazala na potrebu stvaranja novih koncepata za borbu protiv nezaposlenosti.

(Hina) xnkre/xzt ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara