Njemačke vlasti mogu protjerati kriminalce čak i kad im prijeti

NJEMAČKE vlasti smiju u budućnosti protjerivati strane kriminalce čak i u zemlje u kojima je proširena praksa mučenja od strane državnih organa, odlučio je u utorak Ustavni sud u Karlsruheu odbijajući time tužbu jednog Indijca koji se protivio protjerivanju u domovinu zbog toga što mu tamo prijeti mučenje od strane policije.

Indijac je krajem prošle godine uhićen u muenchenskoj zračnoj luci na osnovu međunarodne tjeralice koju su izdale indijske vlasti.

Njemu se predbacuje da je jednu indijsku banku oštetio za 2,1 milijuna eura.

Sud u M?nchenu je prije nekoliko mjeseci ocijenio da uhićenom u Indiji ne prijeti direktna opasnost od zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi je nakon toga pri Ustavnom sudu podnio tužbu protiv ove odluke.

Ustavni sud je odbio tužbu unatoč zaključku da je u Indiji zlostavljanje i mučenje od strane policije "široko rasprostranjeno", posebice tijekom procesa saslušavanja osumnjičenih.

Ustavni sud je međutim zaključio da mučenje u Indiji nije "stalna praksa" pa da prema tome tužitelju ne prijeti direktna opasnost. Ustavni sud je odluku donio sa šest glasova za i dva protiv. Dva suca koja su htjela udovoljiti tužbi pozvala su se na ocjenu organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International koji je zaključio da su uvjeti u indijskim zatvorima "očajni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara