Njemačke vlasti traže hakere koji su napali političare

Njemačke vlasti traže hakere koji su napali političare
Foto: EPA

PRILIKOM hakerskog napada na brojne njemačke političare, u javnost nisu dospjeli osjetljivi podaci iz ureda kancelarke, ali vlada napad karakterizira kao ozbiljan.

"Prema trenutnim informacijama, među podacima koji su ukradeni nema osjetljivih dokumenta. Isto tako nisu pogođene ni mreže Bundeswehra", rekla je jedna od glasnogovornica vlade Martina Fietz.

Među podacima je i e-mail adresa Angele Merkel

Među podacima koji su se pojavili na internetu preko jednog Twitter profila koji je u međuvremenu zatvoren, nalazila se adresa elektronske pošte kancelarke Angele Merkel, kao i broj telefaksa kojim se koristi kancelarka. U mreži s koje su skinuti podaci bili su i mnogi brojevi mobitela ministara.

Slučaj u međuvremenu razmatra i Glavno javno tužiteljstvo koje se uključuje u slučajeve prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim razinama, ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Među oštećenim osobama iz javnog života su mnogi koji su već dosad bili žrtve radikalno desnih snaga, poput voditelja Jana Boehmermanna. Između ostalog, objavljene su privatne fotografije s obiteljskih ljetovanja.

Jedino nije hakirana ekstremna desnica

U oči upada i činjenica da od svih zastupničkih klubova u Bundestagu nije pogođen jedino klub desno populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Da iza napada vjerojatno stoje osobe bliske radikalno desnoj sceni, pretpostavlja i urednik online portala specijaliziranog za pitanje sigurnosti interneta netzpolitik.org Markus Beckendahl.

Prema informacijama javnog servisa ARD, krađa podataka počela je još sredinom prošle godine, i to, kako se pretpostavlja, hakiranjem pristupa softveru za elektroničku poštu Outlook Express.

Savezni ured za informatiku (BSI) potvrdio je u međuvremenu da nijedan od podataka objavljenih na spornom Twitter profilu ne potječe iz zatvorene mreže Bundestaga i ureda kancelarke, nego s privatnih mail računa, kao i s društvenih mreža.

ARD-ov stručnjak za informatiku Patric Gensing smatra da napad nije imao konkretnu političku svrhu, nego širenje nesigurnosti i straha, s obzirom na to da se radi o isključivo privatnim podacima.

Portal t-online prenosi izjavu jednog YouTubera koji tvrdi da je komunicirao s osobom koja stoji iza hakerskog napada navodeći da se radi o djelu pojedinca koji želi privući pozornost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara