Njemački ADAC protiv novih vinjeta za jahte

Nove odredbe o naplatama vinjeta za strane vlasnike jahti i brodica, koje su krajem prošle godine u Hrvatskoj stupile na snagu, mogle bi ozbiljno naštetiti razvoju hrvatskog nautičkog turizma, stoji u priopćenju najvećeg njemačkog automobilskog kluba ADAC što su ga u ponedjeljak prenijele novinske agencije.

U priopćenju pod nazivom "Hrvatska svoj dobar glas stavlja na kocku - apsurdna ograničenja i neravnopravan tretman", ADAC prije svega kritizira nejednak tretman domaćih i stranih vlasnika jahti u Hrvatskoj. ADAC smatra da su njemački iznajmljivači jahti zakinuti plaćanjem dodatnih poreza zbog toga što svoja plovila ubuduće moraju prijaviti u Hrvatskoj. Stručnjake najvećeg i najutjecajnijeg kluba posebice smeta diskriminacija prilikom registracija jahti i brodica po kojima ona plovila koja su proizvedena u Hrvatskoj plaćaju manje pristojbe.

ADAC drži da će i odredba o dopuštenom broju gostiju na jahti pogoditi zajedničke vlasnike plovila i udruge koje zbog strogih ograničenja neće moći primiti željeni broj gostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju se navodi da je ADAC u kontaktu s hrvatskim Ministarstvom prometa i veza uspio spriječiti neke nepogodnosti za strane turiste, ali je da je konačni oblik novog zakona ipak "u mnogim točkama nespojiv s normama EU".

ADAC je s 15 milijuna članova najveći europski automobilski klub, koji svojim godišnjim preporukama i testovima utječe na odluke njemačkih turista. ADAC je ove godine hrvatsku obalu proglasio najčišćom obalom na Sredozemlju.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara