Njemački arheolog otkrio prvu diplomatsku notu

NJEMAČKI profesor koji proučava stare civilizacije što su živjele na području današnje Turske, vjeruje da je otkrio najstariju diplomatsku notu koja je ikad poslana iz Grčke.

Profesor Frank Starke tvrdi da je poruka, pisana klinastim pismom, mnogo starija nego što se dosad mislilo. Tu je poruku, misli Starke, prije 3.500 godina grčki vladar poslao kralju Hetita, naroda Anatolije.

"Poruka dokazuje da su u 15. stoljeću prije Krista postojali čvrsti politički kontakti između Grčke i male Azije", kazao je profesor Starke sa sveučilišta u Tuebingenu.

Dosad je bilo poznato da su takvi kontakti počeli oko 1300. godine prije Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poruka, pisana klinastim pismom, pronađena je 1924. godine i danas je u vlasništvu Turskog nacionalnog muzeja u Ankari. Grci su svoj alfabet usvojili tek u razdoblju između 1200. i 900. godine prije Krista.

Dosad se mislilo, kaže Stark, kako pismo potječe iz 13. stoljeća prije Krista, ali sadržaj pisma otkriva događaje koji su se dogodili u 15. stoljeću prije Krista.

To je prvo diplomatsko pismo poslao kralj "Ahhiyawa". Znanstvenici su dosad mislili da se Ahhiyawa nalazila u maloj Aziji, ali profesor Starke zaključio je da je zapravo riječ o području današnje Grčke.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara