Njemački diplomati u Tirani prodavali schengenske vize

DRŽAVNO odvjetništvo u Berlinu pokrenulo je istragu protiv dvojice djelatnika njemačkog veleposlanstva u Tirani zbog osnovane sumnje da su albanskim građanima godinama prodavali njemačke vize za europske zemlje Schengenskog sporazuma.

Kako u četvrtak javlja dnevnik "Die Welt", pozivajući se na izvore u ministarstvu vanjskih poslova, u istragu su uključeni i djelatnici Saveznog kriminalističkog ureda (BKA). Istovremeno je otpušteno nekoliko lokalnih djelatnika njemačkog veleposlanstva u Tirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državnim službenicima u slučaju presude zbog primanja mita prijeti zatvorska kazna između šest mjeseci i pet godina.

Slučaj tiranskog veleposlanstva nije prvu na listi skandala oko prodaje tzv. schengenskih viza. Sličnih slučajeva je u prošlosti bilo i u njemačkim veleposlanstvima u Kijevu, Pekingu, Colombu i Ulan Batoru.

Njemačko pravosuđe je, prilikom procesa protiv jedne ukrajinske bande koja je građane ilegalno prebacivala preko granica Europske unije, oštro kritiziralo ministarstvo vanjskih poslova zbog toga jer su internim pravilima zaobilazili inače stroge naputke vlade i ministarstva unutarnjih poslova glede izdavanja viza. Riječ je o naputku ministra vanjkih poslova Joschke Fischera (Zeleni) i bivšeg državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova Ludgera Volmera (Zeleni), po kojem se veleposlanstvima preporuča velikodušnije izdavanje turističkih viza čak i u slučaju dvojbe oko pravog razloga putovanja u Njemačku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara