Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovao u Tursku

Njemački kancelar Gerhard Schroeder doputovao je u utorak navečer u Ankaru u dvodnevni posjet Turskoj, gdje će razgovarati o gospodarstvu i o europskoturskim vezama, pišu turska glasila.

Schroedera koji je doputovao iz Bosne i Hercegovine prati velik broj poslovnih ljudi.

U srijedu će razgovarati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, a primit će ga i predsjednik Republike Ahmet Necdet Sezer, nakon čega će otići u Istanbul na njemačko-turski gospodarski forum.

Nakon razgovora koji će biti usmjereni na europske težnje Ankare, Erdogan i Schroeder trebaju održati zajednička konferencija za tisak.

Europska unija je u prosincu 2004. dala zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Ankarom 3. listopada, ali je Turskoj preporučila da ispuni svoja obećanja o poboljšanju stanja ljudskih prava i demokracije.

Schroeder i njegova koalicija između socijaldemokrata i zelenih podupiru kandidaturu Turske u europski klub.

Njemačka, europska zemlja u kojoj živi najveća turska zajednica s oko 2,5 milijuna ljudi, ujedno je i prvi gospodarski partner Turske, s trgovačkom razmjenom od gotovo 15 milijarda eura.

Schroeder će se sastati i s carigradskim ekumenskim patrijarhom Bartolomejom I., u kojoj će prigodi zatražiti od Ankare veće vjerske slobode za nemuslimane u Turskoj.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara