Njemački konzervativci traže da EU blokira članstvo Turske

PREDSJEDNICA njemačkih oporbenih konzervativaca (CDU) Angela Merkel pozvala je predsjednike vlada zemalja EU da onemoguće Tursku u pristupu organizaciji, objavio je u četvrtak dnevnik Welt.

Predsjednica Kršćansko-demokratske unije poslala je pismo svim konzervativnim premijerima zemalja članica EU u kojem predlaže da se Turskoj odobri status "privilegiranog partnera", ali ne i punopravno članstvo, kaže se u članku.

List navodi da je Merkel tu inicijativu pokrenula uslijed sve jačeg straha njemačkih konzervativaca zbog različitih stajališta unutar konzervativne Europske narodne stranke glede turskog članstva u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativci u Njemačkoj, Austriji i nešto manje Francuskoj ne žele da Turska uđe u Uniju, dok su zahtjev Ankare skloni podržati konzervativci iz Španjolske, Grčke, Portugala, Italije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Pismo je upućeno predsjednicima vlade Italije Silviju Berlusconiju, Austrije Wolfgangu Schuesselu, Francuske Jean-Pierreu Raffarinu, Luksemburga Jean-Claudeu Junckeru, Nizozemske Jan-Peteru Balkenendeu, Portugala Pedru Lopesu, Grčke Kostasu Karamanlisu, Estonije Juhanu Partsu i budućem predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, piše Welt.

Njemački socijaldemokratski kancelar Gerhard Schroeder snažni je zagovornik ulaska Turske u EU, ali s time se ne slaže njemački narod, jer je čak 57 posto Nijemaca odgovorilo negativno na anketno pitanje o turskom članstvu u Uniji, naspram tek 34 posto onih koji bi to željeli.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara