Njemački liberali protiv daljnjeg širenja EU?

GLAVNA kandidatkinja njemačke Liberalno demokratske stranke (FDP) na predstojećim izborima za Europski parlament, Silvana Koch-Mehrin, protivi se daljnjem širenju Europske unije, a prema njezinim riječima, obećenje dano Rumunjskoj i Bugarskoj o primanju 2007. mora se ispuniti, nakon čega treba prestati s proširenjima.

Koch-Mehrin je to izjavila u razgovoru za najnoviji broj tjednika "Focus Money" dodajući da je za ostale zemlje još prerano.

Liberalna političarka smatra da će Europska unija u godinama koje dolaze biti dovoljno zaokupljena s integriranjem novih članica te da bi ulazak novih mogao ugroziti stabilizacijski proces.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna kandidatkinja njemačkih liberala, kojima pripada i bivši ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher, vodi medijski aktivnu predizbornu kampanju kojoj je cilj ponovni ulazak njezine stranke u Europski parlament nakon deset godina. Glavna tajnica FDP-a Cornelia Pieper zabunom je, prilikom jednog govora povodom nedavnog proširenja EU, Hrvatsku uvrstila među nove članice.

Najnovija istraživanja javnog mišljenja za FDP predviđaju tijesan ishod na nedjeljnim europskim izborima. Prema istraživanju što ga je, po nalogu TV postaje RTL i tjednika "Stern" proveo institut Forsa, liberali bi osvojili šest posto glasova. Prema istim rezultatima demokršćanska Unija CDU/CSU bi osvojila 45 posto, socijaldemokrati iz SPD-a 28, Zeleni 13 posto, dok stranka reformiranih komunista PDS s četiri posto ne bi uspjela osvojiti potreban broj glasova za ulazak u Europski parlament.

Nedjeljni izbori, koji u svijesti građana još uvijek ne posjeduju veliku političku težinu, mogli bi proći u znaku slabog odaziva. Na posljednjim europskim izborima 1999. odaziv birača, s 45 posto, bio je rekordno nizak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara