Njemački maturant u divljačkom pohodu ranio devet učenika

Tekst: F.M.
Foto: AFP


U NJEMAČKOJ gimnaziji Carolinum u gradu Ansbachu u saveznoj pokrajini Bavarskoj danas ujutro došlo je do novog pohoda poludjelog učenika, pri kojemu je ranjeno devet učenika, od kojih troje teško. Teško je ranjen i sam napadač, koji se sukobio s policijom.

10 učenika ozlijeđeno

"Možemo reći da je ozlijeđeno 10 učenika, od kojih su tri djevojke zadobile teške rane. Učenici su vjerojatno iz drugog razreda srednje škole", rekao je policijski glasnogovornik Peter Grimm.

18-godišnji maturant u 8,35 ujutro ušao je u školu. Sa sobom je imao tri Molotovljeva koktela, sjekiru i dva noža. Sjekirom je razvalio vrata učionice razreda i prvo unutra bacio Molotoljev koktel, a onda počeo mahati sjekirom. Jednu je djevojku pogodio Molotovljevim koktelom u glavu, a drugu učenicu ozlijedio je sjekirom. Nakon toga je u hodniku bacio još jedan Molotovljev koktel.

Sustav upozoravanja spasio od veće katastrofe

Vatra je odmah aktivirala alarm protiv požara. Jedan učenik iz četvrtog razreda brzo je obavijestio ravnatelja, a onda je sam otišao gasiti plamen, jer je član doborovoljnog vatrogasnog društva. Djeca, njih gotovo 700, su se uputila van iz škole. Vjerovali su da se radi o vježbi.

Ravnatelj škole Franz Stark ispričao je medijima kako su profesori iznijeli ozlijeđene učenike iz škole. Većina djece koja su tijekom "vježbe" izašla na dvorište nisu ni znala što se događa. Nastava za sutra otkazana je, a učenicima je na raspolaganju stručna pomoć. Grad Ansbach također je otvorio telefonsku liniju za informacije i pomoć.

Samo 10 minuta nakon početka tragičnog događaja, policija je svladala poludjelog učenika, koji se bio zabarikadirao u toaletu. Na svu sreću, policajci su ga uspjeli zaustaviti prije nego što je oduzeo svoj ili ugrozio tuđe živote.Policija ga uhitila

Ipak, situacija je mogla završiti i gore. Policija je izvijestila kako su dva policajca presrela 18-godišnjaka u školi, te kako je došlo do upotrebe vatrenog oružja. Napadač je teško ozlijeđen pri susretu, policija ga je pogodila u torzo.

Zasad još nema podataka o identitetu napadača. Tužiteljstvo je izdalo nalog za uhićenjem mladića.

Ministrica pravosuđa Bavarske Beate Merk dala je izjavu u vezi s tragičnim događajem. "Ovaj stravični čin duboko me pogodio. Brinem se za ozlijeđene učenike. Vrlo je važna psihološka pomoć, ozlijeđenima, ali i drugim učenicima i profesorima, kako bi se izbjegle traume", rekla je.

Još uvijek bolne rane

U ožujku ove godine je u gradu Winnendenu poludjeli Tim Kretschmer upao u svoju bivšu školu i počeo ubijati. Ubijanje se nastavilo i u susjednom gradu Wendlingenu, u kojemu je kao žrtva pao i Hrvat Denis Puljić. Kretschmer se upucao nakon što su ga policajci ranili u nogu.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara