Njemački mediji o Berlusconijevom istupu

ISTUP talijanskog premijera Silvija Berlusconija u Europskom parlamentu u kojem je uvrijedio zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke Martina Schulza izazvao je burne reakcije njemačkih medija.

Najgledanija informativna emisija prvoga televizijskog državnog programa ARD zaključuje u svojem komentaru da se broj onih koji priželjkuju da šestomjesečno talijansko vodstvo Europskom unijom prođe što brže drastično povećao nakon jučerašnjeg Berlusconijevog ispada. Isti komentar izražava bojazan mnogih zastupnika da bi Europska unija u sljedećih pet mjeseci mogla zadobiti još pokoji teški udarac koji bi mogao trajno naškoditi europskom jedinstvu.

Gotovo sve važnije dnevne novine na naslovnici donose sliku talijanskog premijera iza čije se glave, čineći tako dojam aureole, naziru europske zvijezde, a sve popraćeno ironičnim naslovom "Euro Star".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlinski dnevnik "Tagesspiegel" primjećuje da nije prošlo ni 48 sati od talijanskog preuzimanja europskog kormila a da se Berlusconi pokazao "u punom sjaju". Komentator zaključuje da talijanski premijer nije shvatio da više nije kod kuće te da je svojim prvim korakom razuvjerio sve one koji su se nadali da će ga pozornost europske javnosti obuzdati.

Komentator "Frankfurter Allgemeine Zeitunga", uz početnu osudu i zgražanje Berlusconijevim neprimjerenim uvlačenjem žrtava Drugog svjetskog rata u političku diskusiju, pita se do koje mjere će neprijateljski odnos većine europskih parlamentaraca naspram talijanskog premijera blokirati razvoj Europske unije. "FAZ" stoga Berlusconijevim kritičarima poručuje da se zapitaju u kojoj mjeri je mudro daljnje gajenje "berlusconifobije", s obzirom na to da talijanske smjernice za razvoj EU-a donose mnoge elemente koji bi se pozitivno odrazili na budućnost Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara